Zmiana domyślnego hasła użytkownika
Gdy Twój serwer dedykowany zostanie uruchomiony, przypisywane jest do niego domyślne hasło dla głównego konta systemowego (root w systemie Linux, Administrator w systemie Windows). To hasło jest wyświetlane w Twoim panelu klienta, na stronie Szczegóły zamówienia, w polu Hasło. Ze względów bezpieczeństwa zmień to domyślne hasło po pierwszym zalogowaniu.
Aby wyświetlić domyślne hasło, przejdź do Zamówień, otwórz swój serwer i otwórz Szczegóły zamówienia. Pole Hasło posiada przyciski do wyświetlania i kopiowania.
Zmiana hasła na serwerze Linux
Aby zmienić hasło konta, na którym jesteś zalogowany, połącz się z serwerem przez SSH i uruchom:
passwd
Wprowadź obecne hasło, a następnie dwukrotnie nowe hasło. Po zaktualizowaniu hasła pojawi się komunikat potwierdzający.
Aby zmienić hasło innego użytkownika, uruchom polecenie z sudo, co wymaga uprawnień roota:
sudo passwd username
Zastąp username docelowym kontem, a następnie wprowadź nowe hasło dwukrotnie, aby je potwierdzić.
Jeśli zgubisz hasło roota i nie masz dostępu sudo, hasła nie można odzyskać za pomocą systemu operacyjnego. Dostęp można przywrócić wyłącznie za pomocą konsoli serwera (KVM/IPMI). Klienci INTROSERV mogą zażądać dostępu KVM za pośrednictwem panelu klienta lub kontaktując się z pomocą techniczną.
Zmiana hasła na serwerze Windows
Użyj tej metody, aby zmienić hasło konta, na którym jesteś obecnie zalogowany.
- Połącz się z serwerem przez RDP.
- Naciśnij Ctrl+Alt+End, aby otworzyć ekran zabezpieczeń systemu Windows.
- Wybierz Zmień hasło.
- Wprowadź obecne hasło, a następnie dwukrotnie wprowadź nowe hasło.
- Naciśnij Enter, aby potwierdzić.
Hasło zostaje natychmiast zaktualizowane.
Na fizycznym komputerze, a nie w sesji RDP, użyj kombinacji Ctrl+Alt+Delete zamiast Ctrl+Alt+End.
Aby zresetować hasło innego konta lokalnego, kliknij prawym przyciskiem myszy Start, otwórz Zarządzanie komputerem, rozwiń Użytkownicy i grupy lokalne, a następnie kliknij Użytkownicy. Kliknij prawym przyciskiem myszy konto, wybierz Ustaw hasło, potwierdź ostrzeżenie i wprowadź nowe hasło dwukrotnie.
Zresetowanie hasła innego konta w ten sposób może spowodować, że zaszyfrowane pliki, zapisane poświadczenia i certyfikaty powiązane ze starym hasłem staną się niedostępne. Używaj tej metody tylko wtedy, gdy użytkownik nie może samodzielnie zmienić swojego hasła.
Pamiętaj o panelu klienta
Zmiana hasła na serwerze nie aktualizuje hasła wyświetlanego na stronie Szczegóły zamówienia w Twoim panelu klienta. Panel klienta nadal wyświetla oryginalne domyślne hasło. Po zmianie hasła na serwerze zapisz nowe hasło we własnym menedżerze haseł.